De Generaal    

Nederland

38 [L] 1 [V]

[71-29] > [75-39]





De Generaal in PEP

1971

9

1972

7

1973

9

1974

3

1975

11


In PEP nr. 29 van jaargang 1971 probeert de Generaal voor het eerst de MACHT te grijpen. En evenals in de volgende 37 avonturen eindigt de veldtocht in de gevangenis van de maarschalk. In Eppo zal hij vervolgens nog eens 76 pogingen ondernemen, in Eppo/Wordt Vervolgt nog 16 en daarna nog eens 25 maal in Sjors & Sjimmie Stripblad. De carrière eindigt in stijl in het stripblad Titanic waarvan De Smet samen met Martin Lodewijk en Frits van der Heijden (ex Pep, ex-Eppo) opricher was. Meer dan 160 staatsgrepen, aanvallen, listen, vermommingen, valstrikken en aanslagen in ruim 25 jaar. En allemaal tevergeefs.

Vrijwel alle pogingen duren 4 pagina's. In de PEP periode is er één verhaal dat over twee nummers wordt uitgesmeerd (
De Splinterbom uit 1975). In de Eppo periode beleeft de Generaal twee langere avonturen: De Erfenis van Oom Jules (1977) en Revolutie in San Cochambamba (1980), die zich ook nog eens buiten de vertrouwde omgeving afspelen. Maar het zijn uitzonderingen.

De cast is beperkt: het leger van de Generaal (omvattende één soldaat en de professor), de bezetting van het fort, motoragent Dreutel (al deze figuren treden al in het eerste avontuur op), diens chef, de rondborstige Truus, een groepje padvinders en een paar ballonvaarders.

Het moge duidelijk zijn: de Generaal moet het niet van een complexe plot, uitgewerkte verhaallijnen of een breed scala aan karakters hebben. De grap van de Generaal is waarschijnlijk de dunste en langst uitgemolken grap van de gehele Nederlandse stripgeschiedenis. En één van de beste.

De geschiedenis van de Generaal begint in 1967 als De Smet een eerste proto-generaal voor het Belgische weekblad Kuifje maakt. De strip wordt daarin nooit geplaatst, maar vier jaar later verschijnt een nogal aangepaste generaal in PEP, langer, dunner en met een Napoleon-achtige lange jas in plaats van het Duitse korte jasje (stijl: Heinrich Himmler).

De tekeningen van alle De Smet-strips lijken nogal op elkaar, eendimensionaal, klare lijn (met kroontjespen) - allemaal generaals, soms in de Middeleeuwen (Joris PK) en soms in Mexico (Zapapa). De teksten zijn onnavolgbaar, barok, absurdistisch, verdeeld over vele balonnetjes (tok!) en veel beter dan die van Blunder.

In de Oberon/Big Balloon serie verschijnen 14 albums van de Generaal. Daarna worden nog enkele speciale uitgaven gepubliceerd. Ook andere strips uit het omvangrijke euvre van De Smet, zoals Joris PK, Lodewijk, Anna Tommy, Leukebroeders, maar ook de reclamestrip van de Diamantjes (Diamant frituurvet) en Pieter Pienter (Postgiro) verschijnen als album.

Peter de Smet (1944 - 2003) maakt ook Joris PK (later in Nieuwe Revue) en Fiedel voor PEP, samen met Yvan Delporte (tekst) creëert hij Anna Tommy. Ook maakt hij illustraties van popartiesten vanaf 1971. Voor Eppo maakt hij met Peer Coolen (als Peco) De Leukebroeders.

Daarnaast creëert hij Lodewijk (3 albums), Otto, Olivier en Oscar (voor Donald Duck) en Viva Zapapa (een Midden-Amerikaanse versie van de Generaal) voor Le Trombone Illustré. Hij verschijnt in 1968 in Het Kapoentje (Fulco), Striprofiel, Mickey Maandblad (Kasper Krispijn), Nieuwe Revu (Het Hopmysterie), Robbedoes (Morgenster en Durandel) en Panorama. In 1985 ontvangt hij de Stripschapsprijs. Voor o.a. de Postgiro (ook in PEP), Ministerie van Onderwijs (Xavier Bloothoofd) en frituurvetfirma Diamant (1983) maakt hij reclamewerk.


Omslag [71-29]


1e album

<< vorige

1971 index | Home

volgende >>