Hoempa Pa    

Frans

4 [V]

[62-01] > [64-16]
Op het oorlogspad >>

hoempa pa
Van de dappere roodhuid Hoempa Pa (Umpah-pah in het Frans) en zijn bangelijk uitgevallen Franse vriend Hubert Bladerdeeg (dubbele scalp - op het plaatje het moment waarop Hoempa Pa dit ontdekt) verschijnen in 1962, 1963 en 1964 vier episodes die overigens in elkaar overlopen, in PEP [63-33] eindigt bv. de 2e episode en begint meteen de 3e.

  • Op het oorlogspad (60 platen - origineel 2 verhalen - het eerste gaat later De Roodhuid heten, het tweede heet in albumuitgaven later Zwaait de krijgsbijl)
  • De piraten (30 platen)
  • De geheime boodschap (30 platen)
  • Hoempa Pa zwaait de krijgsbijl (30 platen, vervolg van vorig verhaal, de eigenlijke titel is Tegen Zieke Lever)

René Goscinny en Albert Uderzo willen al in 1951 een serie over een indiaan maken maar pas in 1958 (een jaar voor Asterix) verschijnt de eerste aflevering in Tintin/Kuije. De 1951-versie speelt in het moderne Amerika en is voor de Amerikaanse markt bedoeld (zie plaatje). De 'echte' Hoempa Pa wordt teruggeplaatst naar het koloniale tijdperk. oer hoempaEen ander opmerkelijk verschil dat de eerste Hoempa Pa behoort tot de stam der Platvoeten, die in de latere verhalen juist de aartsvijanden zijn van de Shavashavas. Na vijf verhalen stoppen Goscinny en Uderzo met Hoempa Pa, ten eerste worden ze zeer in beslag genomen door Asterix en bovendien wordt Hoempa Pa door de Kuifje-lezers nauwelijks gewaardeerd, in de populariteitsverkiezing eindigt de strip als laatste.

In 1961, 1962 en 1967 worden de Nederlandstalig albums door Kuifje-uitgever Le Lombard in België en Nederland uitgebracht, het eerste (De Roodhuid) met één verhaal, het tweede (En de Piraten) met het 2e en 3e verhaal, het derde boek (Zwaait de krijgsbijl) met de twee laatste verhalen. De boeken worden diverse malen opnieuw uitgebracht, later door Pep-uitgever De Geillustreerde Pers en in de jaren zeventig door uitgeverij Helmond. Ook verschijnt er een integrale uitgave bij Lombard in 1979 die alle verhalen bevat. Eind jaren tachtig volgt nog een uitgave (Le Lombard) in vijf delen waarin elk verhaal zijn eigen album krijgt.

Bij Les Editions Albert René, de uitgeverij van Albert Uderzo die thans ook Asterix uitgeeft, zijn de vijf verhalen opnieuw in drie albums heruitgegeven:

  • Album 1 Hoempa Pa de Roodhuid (1990) bevat het 1e (in feite titelloze) verhaal "Umpah-pah le peau rouge" uit 1958 (eerste album-uitgave Lombard 1961) en beslaat 30 platen. In dit album wordt ook het ontstaan van Hoempa Pa uit de doeken gedaan en staan de Amerikaanse Hoempa Pa's (1951) met de originele belettering van Milton Caniff (Terry and the Pirates) en in de vertaling van Harvey Kurtzman (Mad).
  • Het 2e album Hoempa Pa Zwaait de krijgsbijl (nieuwe uitgave 1990, origineel Lombard 1962) bevat twee verhalen. Het eerste (30 platen, genummerd 31 - 60) is gelijk aan de albumtitel en de vertaling van "Umpah-pah sur le sentier de la guerre", het tweede verhaal (ook 30 platen, genummerd III.1 - III.30) is Hoempa Pa en de piraten ("Umpah-pah et les pirates").
  • In het 3e album De geheime opdracht staat behalve het titelverhaal ook het vervolg daarop: Hoempa Pa tegen Zieke Lever. Dit laatste verhaal heet in PEP Hoempa Pa zwaait de krijgsbijl (= de titel van het 2e album!).

De teksten en titels van de albums zijn anders dan die in PEP (De geheime boodschap heet in als album bv. De geheime opdracht) waarbij aangetekend moet worden dat het eerste heruitgegeven album een uiterst belazerde belettering kent. Ook de album-uitgaven verschillen onderling. In Eppo 1978-1979 worden de eerste vier Hoempa-verhalen (maar met andere titels: de roodhuid, op oorlogspad, de piraten, de geheime opdracht) opnieuw geplaatst: als bijlage (miniboekjes) in verkleinde zwart-wit versies.

Albert Uderzo (Fismes, 1927) en Goscinny (Parijs, 1928-1977) zijn vooral bekend door Asterix. Ook maken zij Matje Madeira. In 1964 wordt een losse strip van hen in PEP geplaatst.

Uderzo tekent daarnaast Mick Tangy en Robber.

Goscinny schrijft teksten voor Iznogoedh, Spaghetti en Lucky Luke.


Hoempa Pa album
Het eerste album

<< vorige

1962 index | Home

volgende >>