Llewelyn Flint    

NL

3 [V]

[72-13] > [73-06]

Het mysterie van de Nevelhaaien  ->
Llewellyn Flint

Llewelyn Fflint is in feite een uitstapje voor tekenaar Peter van Straaten die veel meer bekendheid geniet als tekenaar van politieke cartoons en 'het dagelijks leven' die in veel dagbladen verschijnen. Strips, afgezien van de - ook politieke - Vader en Zoon serie uit Het Parool zijn niet zijn voornaamste activiteit. In een interview noemt Van Straaten Vader en Zoon ook "geen echte strip" terwijl hij het wereldje van stripmakers als "zeer onaangenaam" kenschetst. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik de sfeer bij Pep vreselijk vond."

In hetzelfde interview geeft Van Straaten aan dat de samenwerking met Yvan Delporte o.a. het einde van de serie heeft betekend: "De eerste verhalen van Llewellyn Flint vond ik wel leuk, maar op een gegeven moment werd ik echt gek van Yvan Delporte. Hij werd in zijn verhalen steeds technischer..."

De strip speelt in London in de eerste helft van de 19e eeuw. De sfeer is geïnspireerd door de griezel- en detectiveverhalen van Edgar Allan Poe (1809-1849) en wellicht ook door figuur van Sherlock Holmes die uit de tweede helft van de 19e eeuw stamt.

De verhaallijnen zijn complex en de thema's weinig realistisch zoals als snel blijkt in het eerste verhaal waar haaien door de dikke mist kunnen zwemmen. Het is ook door de zwart-wit uitvoering een strip die veel meer op een ouder publiek is gericht dan de doorsnee PEP-strips.

Opvallend aan de strip is dat er geen kaders - althans in het eerste verhaal - gebruikt worden. In het tweede en derde verhaal heeft Van Straaten kennelijk onder druk van de redactie wel kaders moeten gebruiken. "ik heb er de grootste moeite mee gehad, dat striptekenen, want ik moest ik kaders werken, wat ik helemaal niet gewend was. Ik ben niet gewend tegen een lijn aan te tekenen. Het is echt een apart vak. striptekenen, en een vak dat ik absoluut niet ambieer. Het is het ergste slavenwerk wat er is."
  • albumHet Mysterie van de Nevelhaaien [72-13] - [72-16]
  • Het teken der verdoemden [72-28] - [72-31]
  • De poltergeist van Badham House [73-03] - [73-06]
Een vierde verhaal bleef ongepubliceerd in de la van Van Straaten liggen.

De verhalen werden in 1997 in een album gepubliceerd door Het Stripschap dat het als extra voor abonnees uitgaf ter gelegenheid van haar 30-jarig bestaan. Nieuwe abonnees kregen het album ook.
Van Straaten

Peter van Straaten
(Arnhem, 1935) is vanaf de jaren vijftig actief als ilustrator, aanvankelijk vooral van boeken en boekomslagen. In 1958 begint hij bij Het Parool waarvoor hij o.a. rechtbankverslagen maakt.

Bekendheid verwerft hij met de 'Vader en Zoon' strip die vanaf 1968 t/m de jaren '80 in Het Parool
verschijnt. Voor Vrij Nederland tekende hij talloze politieke cartoons die ook vaak in boekvorm verschenen. Ook hetzelfde blad schreef hij de serie Agnes.

Zij schetsen uit het "dagelijks leven" verschijnen nog steeds in Het Parool en andere regionale kranten.

Van Straaten heeft daarnaast een reputatie op het gebieden van erotische tekeningen die ook grotendeels in boekvorm verschenen.

Yvan Delporte (Brussel 1928 - 2007) schrijft ook voor Bandoneon, Anna Tommy en voor een losse strip van Kresse uit 1965.
cover [13-72]
Omslag [72-05]

<< vorige

1972 index | Home

volgende >>