Ray Ringo    

3 [V]

[66-33] > [67-01]
Goud voor Santa Fe >>

Ray Ringo stripVoordat Vance (William Van Cutsem) doorbreekt met series als Bruno Brazil, Bob Morane en XIII, tekent hij onder andere Howard Flynn (in 1965 in PEP) en Ray Ringo, een realistische westernstrip in de stijl van Jerry Spring, Blueberry en Comanche. 

Het tekenwerk is stukken beter dan de vorige westernstrips in PEP (de Disney-producten Elfego Baca, Texas John Slaugther en Bonanza) maar ook deze strip zal door gebrek aan succes ten onder gaan. De strip verschijnt voor het eerst in 1965 in de pocketboek-serie Tintin Sélection

In PEP staan twee lange vervolgverhalen en één korte episode (de laatste).

  • Goud voor Santa Fe
  • De eed van Gettysburg
  • De strijd tegen de angst

Voor het eerste verhaal dat speelt in 1867 schrijft Vance ook het scenario. De tekst van de beide andere verhalen is van Acar. In Pepparade nr. 6 duikt Ray Ringo twee maal op, één van deze verhalen is op tekst van Yves Duval (scenarist Howard Flynn).

Het eerste verhaal
Goud voor Santa Fe verschijnt in 1967 samen met het verhaal In het dal van de angst, (andere titel van De strijd tegen de angst) als album. De eed van Gettysburg komt een jaar later als album uit. In 1978 verschijnt dan nog Drie schurken in de sneeuw (rechts) waarvoor Vance samen met Andre-Paul Duchateau (Rik Ringers) het scenario schrijft. 

De hoofdpersoon heet net als in het Frans ook in de Nederlandse uitgave Ringo. Daardoor ontstaat er over de albumreeks en de stripheld verwarring. In dezelfde periode (1968-1969) verschijnt in Sjors nl. een andere westernstrip met dezelfde titel: Ringo. Deze strip wordt gemaakt door de Chileense tekenaar Arturo Del Castillo en schrijver Hector Oesterheld.

William Vance (Brussel, 1935) maakt ook Howard Flynn, Bruno Brazil (1967) en Bob Morane (vanaf 1967). In 1967 verschijnt er een losse strip van hem. Andere figuren zijn Roderik, Ramiro, Bruce J. Hawker en de Blueberry spin off Marshall Blueberry (o.a. in SjoSji). Zijn bekendheid dankt hij nu vooral aan XIII (met Van Hamme, vanaf 1984, ook in SjoSji) en losse strips als Serajevo Tango.

Acar schrijft voor Corintin, Toenga, Pechvogel en Tommy Banco.


PEP-omslag [66-33] met aankondiging 1e verhaal

<< vorige

1966 index | Home

volgende >>