Wellington Wish    

USA

4 [V] 1 [L]

[71-07] > [73-31]

Journalist Wellington Wish is een schepping van Fred Julsing, een productieve en veelzijdige tekenaar die nadat hij de vliegramp bij Faro (1992) overleefde een nieuw leven in Amerika begon.

Julsing begint zijn carriere zoals zoveel Nederlandse stripmakers bij Toonder waar hij aan Bommelstrips meewerkt en Panda en Kappie. Ook assisteert hij Jan Wesseling (
Athi) bij Koning Hollewijn en The Tjong Khing (Arendsoog) bij Student Tijloos. Hij werkt daarna voor een groot aantal bladen (zie rechts) tot het ongeluk in Portugal waarna zijn productie minder wordt.

Wellington Wish begint in London waar hij journalist bij de meest suffe krant is, waarna hij tegen wil en dank en niet zonder problemen, in het roerige Tristan da Cunha terecht komt. In andere avonturen blijft Wellington dichter bij huis, alhoewel zijn journalistieke productie - net als bij Kuifje en Rik Ringers - nogal minimaal blijft. De strip is karikaturaal (Julsing's handelsmerk: grote hoofden) maar toch realistisch met veel actie en humor, en bevat verwijzingen naar andere strips (o.a. een gastoptreden van agent 327) en daadwerkelijke gebeurtenissen.

Ondanks zijn enorme euvre - een overzicht van zijn volledige werk (zie fansite rechts onder) beslaat 10 pagina's dik bedrukte tekst - maakt Julsing eigenlijk geen echt lange series - afgezien van zijn bekendste creatie Ukkie die acht jaar in Margriet staat. Kennelijk is hij te onrustig of niet tevreden genoeg over zijn creaties om er erg lang mee door te gaan, in ieder geval ontwikkelen de figuren zich daarom ook nauwelijks, opnieuw afgezien van Ukkie. 

Wellington Wish is na Ukkie waarschijnlijk zelfs de langste serie (Samovarov omvat twee verhalen) met twee volledige verhalen, twee kortere vervolgverhalen van 22 platen en een los verhaal in het kader van de special over de Olympische Spelen in Munchen.

De verhalen in PEP zijn:

  • Onze man in Tristan da Cunha [71-07] - [71-26] 44 platen
  • Het kruitvat van gehoorzaamheid [72-18] - [72-32] 44 platen
  • De recordbrekers [72-34] 4 platen
  • De jacht op de veteranen [72-39] - [72-47] 22 platen
  • Het spook van de Music-Hall [73-21] - [73-31] 22 platen

Het eerste verhaal verschijnt als album bij Oberon in 1973. Daarna verschijnen in de zwart-wit serie van Oberon het het tweede verhaal (1976, album nr. 3) en de laatste twee verhalen samen (1977 album nr. 16). Ook veel ander werk van Julsing verschijnt in boekvorm.

Fred A. Julsing (Den Haag 1942 - California 2005) illustreert al in 1958 voor Autovisie. Vanaf 1960 werkt hij voor Toonder.

In '70 verschijnt een Spotter van Julsing, later maakt hij De Broertjes Samovarov & Co., een aflevering van Wichel Wachel ('73) en andere Spotters. In '72 gaat hij voor Taptoe, Okkie en Jippo werken. Hij maakt cartoons voor het Vrije Volk ('75-'76) en voor Veronica een Andre van Duin strip ('75). Witte ('79) verschijnt in Taptoe en in Donald Duck. Voor Margriet maakt hij 360 afleveringen van Ukkie ('83-'91).

In Sjors & Sjimmie verschijnen in '89 De Wortels van War (Tuimel en Ich) en Fanteasy (tekst van Julsing).


Omslag [71-07]


Van Ukkie werd ook een voedingsmerk gemaakt, Julsing heeft de laatste jaren van zijn leven van de royalties daarvan geleefd.


Een zeer uitgebreide fansite en Julsing's herinnering aan Toonder.

<< 1971

1971 index | Home

volgende >>